subscribe

Followers

Nuffnang

page seindah cinta islam

Please like this page

Sunday, 16 December 2012

| Seruan dari siapa yang ditunggu, baru nak tutup Aurat ? |

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...
Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera buat para pembaca yang saya hormati sekalian.

Segala puji bagi Allah s.w.t atas segala-galanya yang telah diberikan kepada kita terutama nikmat iman dan nikmat Islam. 
Mohonlah kepada Allah s.w.t tanpa jemu agar kita dihidupkan dengan iman, dimatikan dalam iman dan dimasukkan ke dalam syurgaNya dengan iman.

Iman, iaitu kepercayaan dan keyakinan yang dilafazkan dengan lisan, dibuktikan dengan amalan zahir dan membenarkan dengan hati. 
Selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w....| Seruan dari siapa yang ditunggu, baru nak tutup Aurat ? |


Allah berfirman yang bermaksud:

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (surah An-Nur ayat 31)
..................................................................................................................................................................

Perkataan yang biasa kita dengar dari saudari-saudari kita ialah "BELUM SAMPAI SERU". 'SERUAN' apa yang ditunggunya atau 'SERUAN' dari siapa yang sedang mereka tunggu????? Bukankah Allah telah "MENYERU Umat ISLAM" untuk menutup aurat sejak berabad - abad dahulu lagi.

Tetapi kenapa masih tak tutup-tutup lagi ? Lihat KEMBALI ayat di atas Allah berfirman:

"Katakan kepada orang-orang perempuan yang BERIMAN", Allah dengan khusus gunakan perkataan "BERIMAN" dan bukannya "Wahai Manusia" kerana segala perintah hanya boleh didukung oleh orang-orang yang Beriman sahaja. "BERIMANLAH"

Cuba renung beza soalan dibawah ni dari maksud ayat diatas...
ISLAM ITU MESTI BERIMAN ? atau
BERIMAN ITU MESTI ISLAM ?

Kita sering salah pilih ANTARA soalan diatas. Adakah kita hanya mengguna status ISLAM ? Kita kata, kami beriman dengan Allah, Rasul-rasulNya dan Kitab-kitabNya tetapi sebaliknya apa yang kita zahirkan bertentangan... Allah telah menggariskan peraturan dan Rasul telah mengajarkan peraturan itu. Telah termaktub di dalam Kalam-Nya. Tetapi kenapa masih leka TAK BERIMAN ???

Wahai orang-orang yang beriman! Tetapkanlah iman kamu kepada Allah dan RasulNya, dan kepada Kitab Al-Quran yang telah diturunkan kepada RasulNya (Muhammad s.a.w) dan juga kepada Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan dahulu daripada itu. Dan sesiapa yang kufur ingkar kepada Allah, dan Malaikat-malaikatNya, dan Kitab- kitabNya, dan Rasul-rasulNya dan juga Hari Akhirat, maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang sejauh-jauhnya. Surah : AN-NISAA' Ayat : 136

Kita bimbang kalau-kalau sebelum Aurat dan tubuh kita dibungkus dengan kain putih kita belum sempat menutup aurat. Maka, wahai saudari-saudari seagamaku (YANG BERIMAN), sebelum terlewat rebutlah peluang yang ada jangan tunggu hari esok, amalkan sekarang juga.

"TUTUPLAH AURAT MU SEBELUM AURAT MU DITUTUP"

Bimbang "TIADA ESOk BAGIMU... ". Gembirakanlah Allah dan RasulNya dengan mengikut perintah mereka supaya dikala kamu dirundung malang Allah dan rasulnya dapat menggembirakan kamu...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BIAR KAMU TIDAK CANTIK DI MATA PENDUDUK BUMI TETAPI NAMAMU MENJADI PERBUALAN PENDUDUK LANGIT.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

p/s: Fikir2lah,
APAKAH TUJUAN SEBENAR BUAT BLOG @ MANA2 LAMAN SOSIAL seperti facebook, twitter dll ? NAK CARI KAWAN, NAK TAMBAH ILMU, NAK TAMBAH PAHALA KE NAK TAMBAH DOSA?

Sekarang ni, apa jua barang "DALAM" orang pakai kita boleh tahu jenama apa sebab??? dedah Aurat...

Sekarang juga apa masalah RumahTangga orang kita boleh tahu, samada yang dikenali mahupun yang tak dikenali sebab mengaibkan diri sendiri di blog di FB @ dimana2 laman sosial...

|SEMUA YANG PATUT DITUTUP ORANG LAIN DAH BOLEH TAHU, DIRI SENDIRI YANG CERITA..TAK PERLU SUSAH2 CARI INFO|

Tiada sesiapa dapat mengubah diri kita
melainkan kitalah yang dapat mengubah diri kita sendiri...

Renung²kanlah... Selamat BERAMAL dan Semoga beroleh MANFAAT.. Insya Allah.. Aamiin Ya Allah..

Wallahu a'lam... ______________________________________

BERKASIH SAYANG KERANA ALLAH
LIKE SinarMawaddah  ISLAM ITU INDAH

1 comment:

  1. Alhamdulillah perkongsian yang sangat baik bukan sahaja sekadar info ilmu malahan menjadi panduan untuk saya khususnya yang membaca..semoga Allah membimbing kita ke jalan yang diredhaiNYA..amin..

    ReplyDelete