subscribe

Followers

Nuffnang

page seindah cinta islam

Please like this page

Wednesday, 31 October 2012

✿::: Cinta Bermula Dengan Akidah "iman" :::✿

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...
Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera buat para pembaca yang saya hormati sekalian.

Segala puji bagi Allah s.w.t atas segala-galanya yang telah diberikan kepada kita terutama nikmat iman dan nikmat Islam. 
Mohonlah kepada Allah s.w.t tanpa jemu agar kita dihidupkan dengan iman, dimatikan dalam iman dan dimasukkan ke dalam syurgaNya dengan iman.

Iman, iaitu kepercayaan dan keyakinan yang dilafazkan dengan lisan, dibuktikan dengan amalan zahir dan membenarkan dengan hati. 
Selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w....


✿::: Cinta Bermula Dengan Akidah "iman" :::✿

Ramai yang tercari – cari cinta sejati untuk kekal abadi, saling sayang menyayangi sampai kemati dan tak pernah putus berdoa moga dapat yang soleh / solehah. Tetapi berapa ramai yang berusaha untuk soleh / solehahkan diri itu, untuk menggapai impian memiliki calon soleh / solehah?

Jika kita berusaha menjadi soleh / solehah insyaAllah, pasti akan muncu
l impian dihati iaitu

“Memiliki cinta soleh solehah kekal abadi”.

Ingat JADI SOLEH / SOLEHAH bukan cari SOLEH / SOLEHAH. Yakinlah janji Allah melalui firman-Nya:

(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat,
dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat
dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik,
dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik.
Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk)
yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat)
mereka (yang baik) itu akan beroleh
pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.

surah An-Nur - Ayat 26

Wanita yang solehah tetap menjadi idaman semua lelaki, khususnya lelaki yang beriman. Malah, lelaki yang jahat sekalipun , tetap inginkan wanita solehah sebagai pasangan hidup. Apa nak dihairankan, bukankah si pengotor pun sukakan kebersihan?

Kita harus malu kepada Allah dan diri kita sendiri, jika kita inginkan jodoh yang baik sedangkan diri kita tidak baik. Kekadang rasa sedih apabila seorang pemuda yang tunggang langgang, kaki botol, peleseran, berjudi dan lain² perbuatan maksiat tetapi bila nak berumah tangga minta ibu carikan wanita solehah di kampung. Mesti lahir dihati nak bina rumah tangga bahagia dan dengan insan yang boleh membimbing diri kejalan sempurna. Walaupun usaha mencari pasangan yang soleh @ solehah itu dimiliki, tetapi impian dan hasrat tidak akan tercapai kerana diri sendiri tidak berusaha untuk memiliki AKIDAH “iman”.

Iman mestilah dijadikan persoalan teras dan asas dalam sebuah keluarga. Ini sewajarnya menjadi dorongan utama untuk berumah tangga. Tujuan berumah tangga hendaklah difokuskan semata – mata untuk mendapat keredhaan Allah. Oleh kerana itulah Rasulullah S.A.W berpesan bahawa pilihlah pasangan hidup dibuat atas dasar kepatuhan agama.

Sesiapa yang mematuhi pesanan Rasulullah S.A.W ini secara automatik telah menjadikan iman “akidah” sebagai dasar rumah tangganya. Dia telah meletakkan kepentingan Allah dan Rasul mengatasi kepentingan diri. Mungkin dia sendiri inginkan calon yang cantik @ kacak dan berharta tetapi kerana patuhkan Rasulullah S.A.W itu dia memilih pasangan yang taat pada agama.

Mendirikan rumah tangga sering disamakan dengan mendirikan masjid. Masjid adalah “rumah” Allah, maka begitulah juga rumah tangga yang dibina atas nama Allah, ia umpama sebuah masjid yang didalamnya suami, isteri dan anak² akan menegakkan hukum Allah.

“Nampak tak disini perlunya cinta bermula Akidah ? “

Ok cuba kita renung lagi,
Jika berlaku sesuatu yang kusut dalam rumah tangga, maka dengan mudah ia dapat diungkai kerana suami dan isteri akan merujuk kembali kepangkal penyatuan mereka iaitu ALLAH. Dengan nama Allah mereka bertemu “kahwin”, maka kepada Allah jualah mereka merujuk segala masalah sepanjang berumah tangga.

Jika berlaku ujian kesusahan atau yang tidak diingini, sikap menyalahkan orang lain kurang berlaku kerana masing² melihat kelemahan diri sendiri sebelum menunding jari kepada orang lain sebaliknya berusaha mengatasi mengikut kaedah dan jalan yang diredhai oleh Allah. Sifat² BURUK dapat diatasi keparas paling minimum bukan hanya untuk dapat keredhaan suami @ isteri tapi masing² buat kerana Allah.

Misalnya, isteri mampu mentaai suami walaupun ketaatannya mungkin tidak dihargai tapi isteri berbuat demikian bukan mengharap balsan suami tetapi semata-mata Allah.

Renungan bagi yang susah hati:
Biar terlajak usia, jangan tersalah pilih… Kelak takut terjadi macam “Cinta Alim² kucing | Diari Seorang Isteri Yang Solehah |

Persoalan difikiran Mat Romeo :

Apakah caranya mencari calon tu ? Bolehkah memilih ?
“Untuk dapat isteri solehah, jadilah diri itu seorang calon suami yang soleh.” Boleh memilih, pilih jalan yang terbaik. Hehe! “Cuba cari ciri² seorang suami yang soleh… dan bina semua ciri² itu pada diri kita. Muhasabah diri soal hati adakah ikhlas kerana Allah bukan semata² untuk memiliki CINTA SOLEHAH tapi ikhlas kerana Allah… Ukur iman dan Takwa “. Cara ini lebih mudah dari kita berusaha mengukur iman dan takwa orang lain… .

Adakah jaminan cara ini lebih cepat memiliki insan Solehah ?
Maksud disini bukan bererti CEPAT, tapi mungkin lebih TEPAT kerana cara begini ada banyak kelebihannya…

Kalau macam tu, terpaksalah saya hentikan dari mencari wanita SOLEHAH demi berusaha menjadi lelaki yang soleh , begitu ?

Tak begitu, Cuma lebihkan usaha menjadi lelaki yang soleh, sambil itu teruskan usaha mencari yang Solehah. Tapi berpada²lah dengan piawaan solehah awak tu, jangan terlalu tinggi takut nanti tak tercapai. Cukuplah dengan sederhana… kerana mungkin sebelum kahwin tahap SOLEHAHnya rendah sedikit, tetapi bila diri kita dah diperkuatkan dengan Akidah “Iman” menjadi seorang pemimpin, tahap solehahnya insyaAllah akan meningkat… Apa² pun, mestilah lebih ketat dalam menilai diri sendiri. Jangan ambil mudah soal iman dan takwa. Letakkan piawaan yang tinggi pada diri sendiri dulu.

Bagaimana mereka yang dah berumah tangga ? Bolehkah guna lagi kaedah ini ?
Apa yang baik, ambilah dan buang yang keruh… Sama² perbaiki diri.. APA YANG PENTING KERJASAMA ANTARA SUAMI ISTERI semoga tercapai impian bina SINARMAWADDAH
“sinar kasih sayang” keluarga bahagia itu.

Aamiin…

p/s:

" Jika kamu inginkan kejayaan di DUNIA, hendaklah dengan ILMU,,.. jika kamu inginkan kejayaan di AKHIRAT,hendaklah dengan ILMU..dan jika inginkan kejayaan pada kedua duanya.. hendaklah juga dengan ILMU."

- Imam Syafi'e..

iman, syariat dan akhlak...

ilmu akan menegakkan IMAN dan apabila beriman akan mudahlah kita menerima SYARIAT sebagai jalan peraturan maka dengan sendirinya akan terbina AKHLAK dlm kehidupan...
INSYAALLAH... :)

Wallahu’alam…
______________________________________

BERKASIH SAYANG KERANA ALLAH
LIKE SinarMawaddah  ISLAM ITU INDAH

2 comments:

 1. cinta Allah dan Rasulullah terlebih dahulu insyaallah Allah akan kurniakan kita pasangan yang akan menyayangi kita..kerana pasangan akan lebih tahu menghargai anugerah Allah..

  ReplyDelete
 2. keutamaan lain yang akan didapat jika kita berusaha untuk menjadi kekasih Allah yang soleh/solehah:
  1. mempunyai cahaya, dimana dengan cahaya itu dia dapat menyinari orang-orang disekitarnya, mengubah yang buruk menjadi baik, mendidik, mengayomi, menjadi nahkoda yang baik dll.
  2. dengan imannya pada qadha dan qadar, dia akan siap pada segala situasi dan dengan ikhlas dan bijak maka akan diambilnya keputusan berdasarkan petunjuk Allah.
  3. dia akan siap atas jodoh yang diberikan Allah, meskipun jodohnya itu adalah seorang yang buruk, dia akan mengubahnya dengan cahaya yang ada di dalam dirinya.
  4. tak ada keraguan pada hidupnya karena imannya kepada Allah.
  dll...  tahun 2006 aku masih berpacaran layaknya anak muda jaman sekarang. kemudian, aku merasa pacaran itu lebih banyak mudoratnya daripada manfaatnya, terlebih tidak sesuai dengan islam. lalu, tahun demi tahun kulalui dengan memperbaiki diri karena islam menuntut kesempurnaan. akhirnya, 2012 keinginan untuk menikah itu muncul. maka, selama 2 bulan aku berdo'a. hingga pada suatu malam saat aku hendak tidur, aku mengalami hal ghaib, di depanku muncul sosok seorang perempuan yang sedang membaca AlQur'an selama kurang lebih 20 menit hingga dia beranjak untuk tidur. lalu berapa bulan kemudian kudapati dia bernama kayla. sebagai manusia aku tidak mempunyai kemampuan sedikitpun untuk memastikan karena Allah maha berkehendak sedangkan aku tidak. namun, aku mencoba untuk mengikat janji insyaAllah, keputusan adalah ditangan Allah.
  4 hari lalu aku bermimpi sesuatu yang kurang mengenakan, saat kucoba untuk kutakwilkan ternyata, aku akan mendapatkan 5 cobaan sebelum aku dapat menikah dengannya. semoga Allah selalu memberi kemudahanku, melindungiku dari segala cobaanya dan selalu merehmatiku.

  pesan untuk kayla: berimanlah pada qadha dan qadar, insyaAllah takkan ada yang menyusahkan hatimu. aku mencintaimu karena Allah, bukan karena nafsuku. selamat berjuang ^_^
  aku harap kamu siap untuk menegakkan syariat islam bersamaku.
  contohlah siti khadijah atau siti hajar dll..

  semoga Allah selalu merehmati kita berdua. amin.
  tidak ada daya upaya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah. demi Allah, Dia telah menanamkan rasa cinta terhadapmu dihatiku. jika tak berjodoh, paling tidak kita telah menjadi manusia yang lebih baik dimata Allah.

  ReplyDelete